szerda 25 december 2013

Posticon dr. Damm Andrea - VÉLEMÉNY A KÚRIA JOGEGYSÉGI TANÁCSÁNAK 2013. DECEMBER 16-I DÖNTÉSÉRŐL

Posted on 25 dec : 12:31 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

A Kúria jogegységi döntést hozott a devizahitelek kérdésében, amelyet jogászok és szakemberek sokan vitatnak. Alább közzétesszük dr. Damm Andrea véleményét, amelynek megállapításai súlyosan döngenek:

  
  "Ez a döntés nem fejlesztés, hanem megzavarás. Ez a döntés bizonyos részében felülírja a hatályos jogszabályok tartalmát és rendkívüli mértékben sérti a bírói függetlenséget."
        "Itt az ideje tömegesen megtenni a feljelentéseket az egyéni ügyek tényállásainak útján a konkrét bűncselekményeket elkövető pénzügyi intézményi tisztviselőkkel szemben."
        "Itt az ideje, hogy a Bankszövetség viselje következményét annak, amikor 2006. január 26-án azt adta a társadalom tudtára, hogy hosszú távon nyugodtan felvehetnek idegen devizában kölcsönt..."
        "Itt az ideje annak, hogy a PSZÁF vezetői számot adjanak kiadványaik félrevezető tartalma miatt, amelyek bíztatták a polgárokat a kölcsönök felvételére."
        "Ebben az országban nem volt társadalmi méretű gazdasági változás. Ebben az országban társadalmi méretű gazemberség volt és van, társadalmi méretű félrevezetés volt és van."
        "A legszomorúbb az, hogy a mi országunk vezető elitje az egyetlen Európában, aki nem hajlandó ezen ügyletfajta súlyos társadalmi és gazdasági következményeit elhárítani. Az egyetlen ország, amelynek kormánya/bírósága nem ismeri fel ezen ügyletfajta becstelenségét, társadalom és nemzetromboló hatását."  

Tovább...

Posticon A Kúria közzétette devizahitelekkel kapcsolatos jogegységi határozatát

Posted on 25 dec : 12:19 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

20100615kilakolta.jpgA Kúria közzétette devizahitelekkel kapcsolatos teljes, indoklással együtt 20 oldalas jogegységi határozatát hétfőn a honlapján.
A legfelsőbb bírói fórum polgári kollégiuma december 16-án ült össze, hogy jogegységi tanácsként határozatot hozzon a devizahitelek ügyében, a bíróságokra kötelező döntés még aznap meg is született, és annak lényegét az ülés szünetében Wellmann György kollégiumvezető ismertette az újságírókkal a Kúria épületében.

A jogegységi határozat rendelkező része kimondta többek között, hogy a devizahitel önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, és az az adós viseli az árfolyamváltozás hatásait.
A hétfőn közzétett teljes határozat indoklása kitér arra, hogy a devizahitelek elterjedésekor jogszabály nem határozta meg a devizaalapú kölcsön fogalmát, az arra vonatkozó szabályok a teljes hiteldíjmutatóról (THM) szóló 1997-es rendeletből voltak kiolvashatók. “A jogszabályok igen következetlen megnevezéseket használtak a konstrukció elnevezésére, és az egyes jogszabályok részben eltérő módon definiálták a devizaalapú kölcsönt.”   

Tovább...
szombat 29 június 2013

Posticon Az Ujgurok – a nép, amely csak a magyart tartja rokonának

Posted on 29 jún : 12:59 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

ujgurok.jpgAz ujgur testvéreink  eredetileg Mongóliában éltek, elődeik tagjai lehettek a hunok törzsszövetségének.

Négyezer éves történelmük, szépséggel és titkokkal teli kultúrájuk van – ők az ujgurok. Távoli földön, Belső-Ázsiában élnek, de a magyarokat rokonaiknak tartják. Bármennyire is furcsa, sokkal többet tudnak rólunk, mint ahogy azt gondolnánk.
A tízmilliós ujgur kisebbség Kína nyugati részén , a hivatalos nevén Hszincsiang Ujgur Autonóm Tartományban él. Az ujgurok egymás között hazájukat csak Ujgurisztánnak illetve Kelet-Turkesztánnak hívják, vagy épp mindkettőnek. A húszmilliós Hszincsiang Kína egyik legnagyobb tartománya. Területén, amely 16 –szor nagyobb Magyarországnál, 13 etnikum él. Legnagyobb lékszámban az ujgurok. Az ötven éve tartó erőszakos kínai betelepítések miatt már arányuk 50 százalék alá csökkent. A türk nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok a történelem során figyelemre méltó kulturális kincset halmoztak fel, amely a 19. században a térségbe érkező kutatókat és felfedezőket is bámulatba ejtette.

Tovább...

Posticon Tárihi Üngürüsz. Őstörténetünk titkai

Posted on 29 jún : 12:51 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

Tharih-i ÜngürüszA magyarok őstörténetének talán legfontosabb forrását a 19. század közepén az isztambuli bazárban találta meg Vámbéry Ármin, de az Akadémia az 1980-as évekig titkosította a rendkívüli kódexet.

Százhúsz évig hevert az Akadémia polcain a magyar ősgeszta kézirata, amelyet Vámbéry Ármin fedezett fel az Isztambuli bazárban.

A magyar régmúltról szóló, egyik felbecsülhetetlen értékű krónikánk, a „Tárihi Üngürüsz” az ősmondáktól a mohácsi vészig mutatja be Magyarország történetét. Több neves kutató úgy véli, hogy ez az eredeti ősgeszta.

(A Tarih-i Üngürüsz letölthető: innen)

Tovább...
vasárnap 23 június 2013

Posticon Óriási a nyomor Magyarországon, közel négymillióan élnek a létminimum alatt.

Posted on 23 jún : 11:27 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

Sokkoló becslést tett közzé Ferge Zsuzsa szociológus egy nemrég megjelent írásában. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének felkérésére írt cikkben a szociológus azt írja: közel négymillióan élnek a létminimum alatt.

 Ételosztás a szegényeknek

Ez első hallásra sokkolónak tűnik, de a szakembereket nem érhette meglepetésként: utolsó létminimum-számítását 2010-ben tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal, s a számított értékek alapján a lakosság 37 százaléka, azaz 3,7 millió ember él létminimum alatt. (Ez egy főre vetítve 2010-ben átlagosan 64 ezer forint volt.)


A szociológus szerint a létminimum alatt élők száma az elmúlt másfél év szegényedési tendenciái alapján 2012-ben már elérheti a négymilliót. Ferge Zsuzsa rámutat: a létminimum alatt a 2000-es évek elején hárommillióan, az évtized közepén pedig már 3,2 millióan éltek. Vagyis az elmúlt néhány évben hétszázezer emberrel bővült a relatív nélkülözők aránya. Nagyon fontos tisztázni ugyanis: a létminimum nem jelent minden esetben szegénységet.

A KSH a létminimum összegét úgy határozza meg, hogy „az biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését”, azaz valamivel a léthatár fölött van. E számítás azonban arra mindenképpen alkalmas, hogy világosan jelezze: egyre lejjebb csúsznak a középosztályhoz tartozó családok, a szegénység mélyül. Ferge Zsuzsa szerint a számok azt is mutatják, „hogy a középosztálynak is mind nagyobb része küzd elemi megélhetési gondokkal”.

Tovább...
csütörtök 23 május 2013

Posticon Nyílt levél az országgyűlés képviselőinek és parlamenti pártjainak!

Posted on 23 máj : 17:22 by author Nyomtatóbarát változat hír létrehozása pdf formátumban

nep.pngA Nemzeti Értékelvű Párt a kampányfinanszírozással kapcsolatos törvénytervezettel több ponton nem értünk egyet, mert az sérti az esélyegyenlőséget és a tisztességes választáshoz való jogot, a demokratikus alapelveket, azon túl pedig diszkriminatív.

Kifogásoljuk, hogy a hatalmon levők mindig elfelejtenek ilyen kardinális kérdésben azokkal egyeztetni és vitát rendezni, akiket ez a törvény érint, mindent csak egymás közt döntenek el, pedig a kampányfinanszírozási törvény az összes a választásokon indulni kívánó pártot érinti, így azokat is, akik ma még nem tartoznak a parlamenti pártok közé!

Számunkra úgy tűnik a hatalom arra törekszik, hogy a mai parlamentben ülő pártokat betonozzák be a parlamentbe és ezen keresztül a hatalomba!
Valószínűleg ezért van az, hogy a kampányfinanszírozásra fordítandó összeget csak önök a ma is milliárdos költségvetéssel rendelkező parlamenti pártok finanszírozására kívánják fordítani a kampányfinanszírozási törvényben biztosítandó kampánytámogatási összegeket!
Lehetséges, hogy önök így szeretnének saját maguknak egy kis „ingyen pénzt” biztosítani a parlamenti pártok által évente felvett pártfinanszírozáson túl?
Uraim önök azokat a kitételekkel adnák a kampány finanszírozást, hogy :

Tovább...
Ugrás az oldalra  1 2 3 4 5 6 7 8 

Hírkategóriák