A pártok is civil szervezetek (mik a pártok és hogyan működnek, mi a politika röviden, közérthetően.)

nep.pngMivel a ma i médiákban és különböző szervezetek publicisztikáiban sok pontatlanság és csúsztatás jelenik meg ezért néhány dolgot szeretnénk tisztázni az ún. "civil" társadalmi szervezetekkel kapcsolatban.
Az írást ajánljuk mindazoknak, akik azt hiszik, hogy a pártok nem civil szervezetek és valami feltétlenül a maga a gonosz megtestesítői.

A párt az egy civil társadalmi szervezet, egy egyesület, amely működésében deklarája a közéleti ill. politikai tevékenységet.
Ezért az egyesülési jogról szóló törvény mellett mellet a Párt törvény is vonatkozik rá.
A választásokon is ezért csak ők indulhatnak, hiszen ők deklarálták alapszabályukban, hogy közéleti azaz politikai tevékenységet folytatnak és közéleti szerepet kívánnak vállani.
Sajnos az újabb törvények szerint ma már nem kötelező a magát a "párt" megjelölést az ilyen politikai szerepet vállaló pártok nevében megjeleniteni, ezért sok párt egyszerűen kihagyja a nevéből ezt a szót.
Igy pl. hívhatja magát akár egyesületnek, mozgalomnak, szövettségnek, fórumnak, arcvonalnak, érdekvédő szervezetnek vagy bárminek, amit csak akar.
Azonban ez a tényeken nem változtat, mert minden közéleti azaz politikai szerepet vállaló szervezet amely alapszabályában rögzítve politikai tevékenység azaz közéleti szerepvállalását deklarálja annak bizony bírósági bejegyzésében benne van hogy PÁRT és akként is működik!
Mert bizony csak ekkor indulhat a választásokon.
Sorolhatnék egy csomó pártot, amely mozgalomnak hívja magát, vagy fórumnak, vagy szövettségnek, de minek, hiszen nap mint nap találkozhatunk velük. (Pl. Fidesz is "szövettség")

A demorácia mibenlétét megtalálhatjátok a wikipédián azt nem fogom itt leírni.
Ma is népképviseleti demokrácia van Magyarországon.
Az a "civil" szervezet győz egy választáson, amely megszerzi a többségi szavazatokat.
4-évente az emberek elmennek szavazni, és leteszik a voksukat az egyik politikai tevékenységet folytató civil társadalmi szervezet (másnéven párt) mellett.
Aki a legtöbb szavazatot kapja az kormányoz 4-évig.
A Fidesz legutóbb 2/3-ot kapott.
Legközelebb is lesznek választások és lehet más szervezetre is szavazni, senki mögött nem álnak fegyverrel, azért, hogy kire adja le a szavazatát. És nem is mondják meg nekik előre, hogy kire kell szavazni.
Mindenki arra a szervezetre szavaz, amelyikre akar.
A társadalom többségének akarata érvényesül.
Ma is úgy van, a többség dönt mindenben, egyrészt ezt jelenti a demokrácia is.
Aztán sokszor hallunk olyanokat egyes emberek szájából, hogy ők nem politizálnak, vagy politikamentes csoporthoz, vagy szervezethez tartoznak ás a politika az egyenesen az ördögtől való és fúj a politika és a politikusok.
Hogy mindenki tisztában legyen vele, minden politika, az is ha nem érdekel a politika, az is ha valaki csak szid valamit, vagy valamivel nem ért egyet és arról véleményt nyílvánít, az is politika ha nem megy el valaki szavazni.
Az is politika ha kijelenti valaki, hogy pártfüggetlen, az is ha azt mondja valaki, hogy politikamentes.
Az is politika ha butaságokat beszél valaki valamiről, amiről fogalma sincs és a közéletet érinti, vagy az emberek csoportját érinti.
Az is politika, ha drága kenyér, a tej, a túró, és nem tudja valaki megvenni, mert kevés a fizetés, az is ha erről az ember elmondja a véleményét a szomszédnak, nyílvánosan, vagy bárhol.
A politika a jövőről szól mindenkiéről, a tiétekről az enyémről, és gyermekeink jövőjéről.
Ha rosszul csináljuk mi és gyermekeink isszák meg a levét.
A politika magát a közéletet jelenti.

Sokan mondják, hogy pártok nélküli demokráciát akarnak.
A közvetlen demokrácia nem létezik, nem is létezhet, egy sima utópia, mert, ha már két három ember összefog egy cél elérése érdekében, pl. a parlamentben és közösen lépnek fel, azaz előre megbeszlik, hogy mire fognak szavazni az már pártoskodás az már párt.

Néhányan beszének arról, hogy a királyság a megoldás, csak ezek az emberek nem gondolnak bele igazán annak mibenlétébe, a királyság alapesetben diktatúra, személyi kultusz és ami vele jár.
Abban a pillanatban nincs törvényhozás, ill. a király szava a törvény.
Ennek szerencsére ma Magyarországon esélye sincs.

Persze lehet handabandázni, zöldségeket beszélni, királyságról szónokolni, Napóleont játszani, hordón szónokolni, mindenkinek joga van, mint ahogy ahhoz is hogy buta legyen.
Ez is demokrácia része.
Azonban ezek a fentiekben leírt tényeken nem változtatnak.
Vagy megérti őket valaki, vagy nem.
A végkifejlet szempontjából lényegtelen.

A többség akarata érvényesül.


Nemzeti Értékelvű Párt

 

Vissza a főoldalra